Nu in projecten

Monteren Zehnder Enthalpie Wisselaar.

03 april Ventilatietechnieken  

De Enthalpie wisselaar van Zehnder biedt een uiterst hygiënische oplossing bij te droge lucht in de winter. Uit de afvoerlucht wordt niet alleen warmte, maar ook tot 65% van het vocht overgedragen aan de toevoerlucht. De toe- en afvoerluchtstromen blijven volledig van elkaar gescheiden, geuren of ziektekiemen worden niet overgedragen.

Werkingsprincipe vochtterugwinning:
Damp uit de vochtige lucht condenseert aan het koele oppervlak van het tussenschot. Deze condensatie vindt boven de dauwpuntstemperatuur plaats. Het tussenschot bevat een hoog zoutaandeel en ‘zuigt’ de waterdamp als een spons op. Op soortgelijke wijze als bij planten trekken de watermoleculen in vloeibare vorm door het tussenschot dat wordt bevorderd door het verschil in vochtgehalte tussen de warme- en de koude lucht. Aan de koude zijde van het tussenschot verdampt het water weer en wordt het in de droge luchtstroom opgenomen. Het zout aan het tussenschot gebonden is chemisch en wordt niet door het water opgelost of weggespoeld.

Eigenschappen van het tussenschot:
Het tussenschot transporteert watermoleculen vanwege haar hoge niet-geleidende constante- en kleine afmetingen. Micro-organismen kunnen vanwege hun, in vergelijking met water, grote afmetingen niet in het tussenschot doordringen. Bijkomend werkt de hoge zoutconcentratie in het tussenschot anti microbiologisch. Bacteriën, gist, schimmel en alle micro-organismen, die tot nu toe zijn getest, groeien niet op het tussenschot. Micro-organismen sterven op het oppervlak van het tussenschot binnen enkele dagen af.

Voordelen:
• Hygiënische platenwisselaar
• Geen bewegende delen
• Geen geur- en bacteriënoverdracht
• Op elk tijdstip uitwisselbaar en vervangbaar
• Goede prijs-kwaliteitverhouding
• Geen extra stroomverbruik
• Leverbaar voor de Zehnder WHR 930, WHR 950 en de WHR 960

Montage:
De al aanwezige warmtewisselaar wordt door de Enthalpie wisselaar omgewisseld. Aanvullend wordt een vochtopnemer in de afvoerlucht in de ventilatie-unit geplaatst en wordt de software-uitbreiding geïnstalleerd. Met de activering van de Enthalpie wisselaar in het menu van de ventilatie-unit, begint de controle van het vochtigheidsniveau met de vochtopnemer in de retourlucht. De sturing van de vochtbeveiliging past de luchthoeveelheid bij een overschrijding van de relatieve vochtigheid van 60% automatisch aan, deze aanpassing wordt geleidelijk gedaan. Bij een langdurige overschrijding van de relatieve vochtigheid van 60% volgt een visuele melding op het display. Als alles goed functioneert, is het noodzakelijk om het systeem opnieuw in te meten en in te regelen. Dit gebeurd met speciale meet apparatuur. RN Ventilatie B.V. heeft deze apparatuur en kennis van inmeten en inregelen in huis.

Voor montage van de Enthalpie wisselaar bent u bij RN ventilatie B.V. aan het juiste adres.

 

   15 januari Vervanging luchtverwarming