Nu in projecten

Vraag En Antwoord Over Ventileren

01 februari Over ventileren  

1. Welke invloed heeft WTW op de gezondheid?
Als het systeem goed geïnstalleerd en ingeregeld is en u de unit goed laat onderhouden en goed gebruikt, draagt de WTW-unit bij aan een gezond binnenmilieu in uw woning. Zonder goede ventilatie wordt het vochtig en muf in huis. Dat is het ideale klimaat voor huisstofmijt en schimmels. Onzichtbaar voor het blote oog richten ze langzaam maar zeker grote -zichtbare- schade aan, zoals vochtplekken in muren en plafonds. Maar nog belangrijker is de schade aan uw gezondheid: hoofdpijn, allergieën en astmatische klachten kunnen snel toenemen door een slechte ventilatie. Een goede isolatie is dus belangrijk, maar het belang van goed ventileren wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist dát essentieel is voor een gezond leefklimaat.

2. Wat doet een WTW-unit?
Een warmte terugwin unit (afkorting WTW) is een apparaat dat zorgt voor balans ventilatie met warmteterugwinning. Balans ventilatie wil zeggen dat er evenveel lucht wordt afgevoerd als wordt toegevoerd. Dat zorgt voor een goed comfort en een gezond binnenmilieu. Welke temperatuur het buiten ook is. U hoeft voor goede ventilatie het raam dus niet meer open te doen. Maar dat mag wel! Warmteterugwinning betekent dat de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt, voor 95 procent weer in de toevoerlucht wordt gebruikt. Dat betekent een aanzienlijke energiebesparing. Luchtjes e.d. krijgen geen kans, omdat de luchtstromen apart door de warmtewisselaar stromen. Die zorgt voor de overdracht van de warmte van de afgevoerde aan de toegevoerde lucht. Ventilatie met warmteterugwinning is zeer comfortabel, tocht krijgt namelijk geen kans. De lucht die toegevoerd wordt, is immers al voorverwarmd en heeft bijna dezelfde temperatuur als de lucht in de woning.

3. Waarom worden WTW-units toegepast?
De warmte terugwin units zijn ontworpen om warmte uit de ventilatielucht (retour) over te dragen aan de toegevoerde buitenlucht (toevoer). De uitgangspunten zijn erop gericht om met een zo laag mogelijke hoeveelheid elektrische energie een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Dit komt tot uiting in de toepassing van een warmtewisselaar met een thermisch rendement van 95% en energiezuinige gelijkstroommotoren. Daarbij is de unit uitgerust met een intelligente regeling en een drie-standenschakelaar. Met de WHR heeft u de beschikking over een modern, en technisch hoogwaardig apparaat waarmee de gewenste balans ventilatie in een energiezuinige, goed geïsoleerde en kier dichte woning kan worden gerealiseerd. Een WTW-ventilatiesysteem zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, tegen een minimaal energieverbruik en houdt de afgevoerde en toegevoerde lucht in balans. Hoe meer je isoleert, hoe meer je moet gaan ventileren.

4. Mogen de ramen in een huis met WTW open?
Ja, dat mag wel, maar dat hoeft niet. De WTW zorgt voor continue ventilatie. In de zomer kan het aangenaam zijn om extra te ventileren en kunt u uw ramen open zetten. Wanneer u in de winter uw ramen open zet, kost dit extra energie en gaat de werking van de WTW verloren.

5. Hoe zit het met het reinigen en het vervangen van de filters in de WTW?
Het is raadzaam uw filters uit uw balans ventilatie systeem elk half jaar te vervangen en tussendoor te reinigen. Bij een nieuw huis is het goed om de filters de eerste tijd regelmatig te reinigen of te verwisselen omdat de filters door het bouwstof eerder vervuilen.

6. Wat kan er gedaan worden tegen het geluid?
Geluid is erg afhankelijk van de plaats waar de WTW geïnstalleerd is. Wanneer de WTW in een opstelruimte staat, geeft dat minder geluid als wanneer hij bijvoorbeeld boven een trapgat hangt. Indien mogelijk kunt u zelf de plaats waar uw unit staat aftimmeren of dit laten doen. Uw installateur kan zien of er een geluiddemper is geplaatst. Als dat niet zo is, kan hij deze vrij eenvoudig nog installeren. Geluid kan ook bij de ventielen (de ronde roosters in de plafonds) vandaan komen. Uw installateur kan dan kijken of het systeem wel goed ingeregeld is. Een andere oorzaak van geluid kan zijn dat de filters zijn vervuild. Het schoonhouden van de filters, voorkomt geluidsoverlast. Wanneer u nog steeds last heeft van geluid, kunt u contact opnemen met uw installateur.

7. Wanneer moet ik in welke stand ventileren?
Als er een WTW in uw huis is geïnstalleerd dan vindt u vaak in de keuken een drie standenschakelaar, hiermee regelt u de hoeveelheid ventilatie in uw woning. Als er een motor loze wasemkap is geïnstalleerd in de keuken, dan kunt u hiermee de ventilatie inschakelen.
De drie standen te kiezen standen zijn als volgt:
Stand 1: laag. Bij afwezigheid.
Stand 2: midden. Overdag bij aanwezigheid van één of meerdere personen (geen koken of douchen).
Stand 3: hoog. Deze stand wordt gebruikt tijdens het koken, douchen of baden, zodat vocht en kookluchtjes zo optimaal mogelijk afgevoerd worden.
Tip: laat de ventilator na het koken, badkamer gebruik, wasmachine ruimt gebruik nog 15 tot 30 minuten op de hoge stand staan, zodat alle waterdamp afgevoerd word. Dat is beter voor uw comfort en uw gezondheid. Zet het ventilatiesysteem nooit uit!

8. Kan ik in de zomer ook ventileren zonder warmteterugwinning?
Ja, dat is mogelijk wanneer de WTW-unit is uitgevoerd met een bypass. U kunt dit zien door een toevoeging op het typeplaatje met een B. De automatische bypass biedt de mogelijkheid tot zogenaamde 'nacht ventilatie' tijdens de zomermaanden. Door ’s nachts de koele buitenlucht binnen te halen, wordt de temperatuur in huis verlaagd. Op het display van de WHR is een toets 'Comfort temperatuur' aangebracht. Voor een optimale werking van de bypass adviseren wij om de comfort temperatuur in de winter (stookseizoen) op 23 graden Celsius te zetten en in de zomer op 15 graden Celsius. Let wel: de regeling is automatisch, als de buitentemperatuur te hoog is (bijv. overdag) zal de bypass niet in werking treden.

9. Kan ik een wasemkap aansluiten op het ventilatiesysteem?
Op een ventilatiesysteem kan geen normale wasemkap aangesloten worden. Motor loze wasemkappen kunnen wel op het ventilatiesysteem aangesloten worden.

 

   15 januari Vervanging luchtverwarming